Stave Hill

From Wiki
Jump to: navigation, search

thumb

Stave Hill is an artificial hill adjacent to the Template:Convert Stave Hill Ecological Park, it is part of Russia Dock Woodland, and is located in Rotherhithe, London. The woodland park occupies land that was previously Russia Dock and Stave Dock, both part of the Surrey Commercial Docks, which were filled in during the mid-1980s and then redeveloped by the London Docklands Development Corporation.

Stave Hill itself is a Template:Convert high artificial mound in the shape of a truncated cone, with a viewing platform and relief map of the former docks in cast bronze by Michael Rizzello at the top. It provides remarkable views over Canary Wharf, the City of London, and much of south and central London; on clear days the view stretches as far as Wembley Stadium.

It was created in 1985 by the LDDC, using spoil (waste material and rubble) from the works to fill and landscape the areas formerly occupied by commercial docks.

Template:Wide image

External links

Template:Green London

Template:Coord

Template:Citations missing